Spriječite nastanak bolesti u organizmu..Evo kako..

Generalna prevencija bolesti dijeli se na tri nivoa: primarni, sekundarni i tercijarni. Primjena optimalne prehrane može pridonijeti prevenciji bolesti na svakom od ovih nivoa.

Primarna prevencija je primjena postupaka koji bi mogli spriječiti nastanak bolesti. Promovirane su mnoge nutritivne promjene kako bi se spriječile određene bolesti, ali mnoge, osim bolesti uslijed nedostatka vitamina, nemaju dovoljno dokaza da su učinkovite. Pretilost je povezana sa srčanim bolestima, moždanim udarom, diabetes mellitusom tip 2, nekim vrstama karcinoma, bolestima zglobova i poremećajima plodnosti. Cilj je motivirati ljude da promijene navike zbog mogućih koristi u budućnosti. Održavanje zdrave tjelesne težine je primarna strategija prevencije.Sekundarna prevencija predstavlja institucije koje prate otkrivanje početnih bolesti, dovoljno rano kako bi se mogle kontrolisati moguće posljedice. Ako je rizik osobe za dijabetesom otkriven u predijabetičkoj fazi mjerenjem razine glukoze u krvi, moguće je spriječiti ili odgoditi razboj bolesti neinvazivnom terapijom kao što je gubitak viška kilograma i modifikacijom prehrane. Tercijarna prevencija predstavlja primjenu terapije nakon pojave bolesti kako bi se spriječile komplikacije i postigla maksimalna adaptacija. Na primjer, osobe koje imaju bolesti sa poremećajem gutanja, moraju imati osiguranu pomoć kako bi unijeli hranu i izbjegli gušenje.

Foto: Pixabay.com

Nutrijenti mogu biti esencijalni, neesencijalni ili uvjetno esencijalni ovisno od toga da li ih organizam može sintetizirati. Esencijalni nutrijent je onaj koji je neophodan za ljudsko tijelo ali se ne može sintetizirati u dovoljnoj količini da zadovolji tjelesne potrebe. Što znači da se moraju unositi hranom. Vitamin C, vitamin A, kalcij; su samo tri od preko 40 esencijalnih nutrijenata. Neesencijalni nutrijenti se ne moraju unositi hranom jer ih organizam može sintetizirati iz drugih prekursora. Na primjer, aminokiselina alanin nije esencijalna jer se može proizvesti iz molekula preteča. Uvjetno esencijalni nutrijenti su oni koje, u većini slučajeva, zdravo tijelo može sintetizirati u dovoljnim količinama. No, u određenim fiziološkim stanjima ili bolesti, ne mogu se produkovati u optimalnim količinama. Aminokiselina tirozin je uvjetno esencijalan nutrijent.

Svi nutrijenti imaju jednu ili više od sljedećih funkcija:
1. Izvor su energije ili topline
2. Utiču na rast i razvoj tkiva
3. Reguliraju osnovne tjelesne procese

Ove tri funkcije dio su metabolizma koji predstavlja cjelokupnost svih fizičkih i hemijskih procesa u organizmu. Nutrijenti imaju specifične metaboličke funkcije i međusobno djeluju na održanje homeostaze.

Preporučeno za vas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *