Pravila kod dijetetske prehrane

Mnoge preporuke u pokazale su se efikasnim u kontroli hipertenzije od strane DASH-a (dijetetski pristupi za zaustavljanje hipertenzije), koje se i dalje preporučuju za kontrolu. U nekompliciranoj hipertenziji Stadij 1, promjene u ishrani služe kao početni tretman prije terapije lijekovima.

Implementacija promjena u ishrani.Efekat promjene ishrane se značajno razlikuje među pojedincima, iako isti vrijedno poštuju preporuke. Mnogo više se mora naučiti o interakcijama između gena i dijeta prije nego što mogu biti dostupne prilagođene dijete.

DASH Dijeta

11-sedmično ispitivanje kliničkog hranjenja kod pojedinaca sa sistolnim krvnim pritiskom manjeg od 160 mm Hg i dijastolnim pritiskom od 80 do 95 mm Hg pokazalo je da je modifikacija ishrane efikasna u smanjenju krvnog pritiska.


Tri dijete su bile:
Kontrolirana Ishrana je imala niske količine voća, povrća i mlečnih proizvoda sa sadržajem masti tipičnih za Sjedinjene Države (dato svim učesnicima prije randomizacije).Dijeta voćem i povrćem bila je slična kontrolnoj dijeti, osim što je obezbjedila više voća i povrća i manje grickalica i slatkiša.
Kombinacija (DASH) dijeta bila je bogata voćem, povrćem i mliječnim proizvodima i imala je smanjene količine ukupne masti, zasićenih masti i holesterola u usporedbi sa bilo koje druge dve dijete. Gubi težine nije imalo utjecaja na rezultate, jer su kilokalorije prilagođene kako bi se održala težina.
Isto tako, tri vrste dijeta sadržavale su oko 3 grama natrijuma, a pojedincima je bilo dozvoljeno ne više od tri kofeinska pića I ne više od dva standardna alkoholna pića dnevno. Prijavljeni unosi alkohola su bili slični u svim dijetama. Posle 8 sedmica na eksperimentalnoj ishrani došlo je do smanjenja krvnog pritiska. Studija od 8 godina pokazala je značajno smanjenje smrtnosti kod svih uzroka i moždanog udara kod odraslih osoba sa hipertenzijom koji su pratili ishranu slične DASH-u .

Odlična karakteristika ovog probnog perioda bio je akcenat ne na restrikciji ili ograničavanju hrane, već na povećanju unosa određene hrane. Tokom probnog perioda korištena je najčešće dostupna hrana, a ne specijalna hrana koja sadrži zamjene za masti. DASH ishrana, nezavisno od gubitka težine ili tjelovježbe, povezana je sa smanjenjem krvnog pritiska kod odraslih Afričkih Amerikanaca i Bijelaca. Nakon ishrane DASH, male količine natrijuma i bogatog voća i povrća i mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti, ključne su preporuke u smjernicama za ishranu u Americi za 2010. godinu. Primjer je zasnovan na ishrani od 2000 kilokalorija. Dnevni ciljevi hranjivih sastojaka DASH ishrane za ovaj kalorijski nivo su sledeći: ne više od 27% masti (sa ne više od 6% zasićenih masti i 150 mg holesterola), 18% proteina, 55% ugljenih hidrata, ne više od 2300 mg natrijuma (1500 mg je bolji za osobe sa visokim BP, afričke Amerikance, srednjih i starijih odraslih), 4700 mg kalijuma, 1250 mg kalcijuma, 500 mg magnezijuma i 30 g vlakana.

Preporučeno za vas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *