Ljekovitost dragocjene aloe vere

Sigurno da ne postoji osoba koja nikada nije čula za ovu jedinstvenu biljnu vrstu koja se upravo nalazi u skoro svim mogućim preparatima od raznih deterdženata pa do preparata za njegu kože. Aloe vera se smatra drevnim lijekom koji se istraživao godinama te su prvenstveno bila poznata njena ljekovita svojstva za opekotine,za zarastanje rana pa tek nekoliko godina nakon toga dokazano je i da je efikasna za uklanjanje povišene temperature.

Aloe vera u svom sastavu sadrži preko 240 ljekovith nutrijenata a to su sve vitamini, minerali, esencijalni nutrijenti koju su potrebni našem organizmu za svakodnevno održavanje homeostaze te pored toga se njeno korištenje preporučuje svima. Aloe vera je prvenstveno poznata po tome što posjeduje antibakterijsko djelovanje i antifungicidna svojstva. Pored svih sastojaka ova biljka obiluje gel koji ima značajno djelovanje za cijelo čovječanstvo jer je bogat antioksidansima koji sadrže polifenole koji im pružaju još korisnije djelovanje jer oni sprečavaju nastanak malignih oboljenja te štite naš organizam od svih vrsta bakterija i virusa.

Pored toga zdravstveni radnici ovaj ljekoviti eliksir preporučuju pacijentima da ga koriste poslije postoperativnih zahvata kako bi se ubrzao proces zarastanja rana. Aloe vera se koristi kod upale očiju odnosno konjuktivisa te se njeno korištenje pronašlo mjesta i u ginekologiji kod vaginalnih upala i drugih raznih oboljenja.Njeno djelovanje je veoma pogodno za kožu te se ona koristi u pripremi mnogih preparata namjenjeni za njegu kože što odiše posebnim mirisom i mekoćom te povoljno uklanja sve gljivične infekcije. Ukoliko imate često probleme sa karijesom ili imate slabu zubnu gleđ savjetujemo Vam da počnete primjenjivati ovu čudnovatu biljku. Ukoliko imate probleme sa probavom tee čestim zatvorom ova biljka je pravi izbor da se riješite problema opstipacije ali za zatvor se ne koristi gel nego lateks koji izgleda kao žuti talog koji se nalazi ispod lista a spojevi koji su zaslužni za njeno djelovanje za opstipaciju nazivaju se aloini a upravo oni posjedujue laksativni učinak.

Aloe vera je biljka koja se povoljno koristi skoro za sva oboljenja pa se tako već godinama koristi kao tradicionalni lijek za regulisanje šećera u krvi.

Preporučeno za vas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *