Iznimna ljekovitost cimeta

Cimet je tradicionalni lijek korišten za dispeptične bolesti poput nadutosti, gastrointestinalnih grčeva, gubitka apetita i kod dijareje. Također, koristi se za poboljšanje okusa drugih nemedicinskih sredstava. U narodnoj medicini se koristi za liječenje prehlade, mučnine, raznih upalnih stanja, reumatizma, povraćanja i menstrualnih poremećaja.

Posjeduje karminativno i adstringentno djelovanje. Dostupni dokazi in vitro i kod životinja in vivo, pokazuju da cimet ima protuupalno, antimikrobno, antibakterijsko, antioksidantno, antitumorsko, kardiovaskularno, sniženje holesterola i imunomodulatorne učinke. In vitro studije su pokazale da cimet djeluje kao mimetik inzulina za potenciranje aktivnosti inzulina ili za stimulaciju ćelijskog metabolizma glukoze. Dalja istraživanja na životinjama su pokazala da cimet ima snažnu hipoglikemijsku osobinu.Naučna istraživanja koja su uključivala kontrolne subjekte i ispitanike s metaboličkim sindromom, dijabetes melitusom tipa 2 i sindromom policističnih jajnika pokazali su blagotvorno djelovanje cijelog cimeta i/ili vodenih ekstrakata cimeta na glukozu, inzulin, osjetljivost na inzulin, lipide, antioksidacijski status, krvni pritisak i želudačno pražnjenje. Ekstrakt cimeta je također pokazao da učinkovito ublažava cirkulirajuće razine adipokina djelomično posredovanih regulacijom ekspresije višestrukih gena uključenih u osjetljivost inzulina i lipogenezu u epididimalnom masnom tkivu.

Cimetovo ulje je imalo regulativnu ulogu u razini glukoze u krvi i lipida, te poboljšala funckiju gušterače i zato može biti korisna u liječenju dijabetes melitusa tipa 2. Pokazuje učinke protiv pretilosti i otpornosti na inzulin. Ekstrakt od korozije metanola cimeta učinkovito je inhibirao -glukozidazu što dovodi do suzbijanja postprandijalne hiperglikemije kod induciranih dijabetičnih štakora. Adisakwattana i saradnici također su pokazali da ekstrakt iz cimetove kore je bio koristan za kontrolu postprandijalne glukoze kod pacijenata s dijabetesom, inhibiranjem crijevne -glukozidaze i pankreatske -amilaze .Cimetaldehid (skraćeno CA) je jedna od aktivnih komponenti cimeta i da ima nekoliko farmakoloških učinaka, kao što su antiinflamatorna, antioksidativna, antitumorska i antidijabetička aktivnost.

Cimetaldehid ima osobinu da inhibira COX-2. Polifenolni polimeri iz cimeta djeluju antioksidativno i kontrolišu intoleranciju glukoze i dijabetes.Metanolni ekstrakt cimeta pokazao je izvrsnu sposobnost uklanjanja NO-a, a inhibicija iNOS ekspresije, bila je primarni mehanizam djelovanja u pogledu svoje NO-supresijske aktivnosti.Cimetaldehid iz cimeta pokazao je značajne antiproliferativne učinke na ćelije karcinoma debelog crijeva. Kora cimeta je djelotvorna u ublažavanju dijabetesa zbog antioksidativnih i inzulinsko potencirajućih aktivnosti i drugih aktivnosti, a to se pripisuje polifenolnim oligomerima topivim u vodi.

Ekstrakt cimeta može biti dobar izvor prirodnih antimikrobnih tvari za liječenje slučajeva M. cattarhalis.

Preporučeno za vas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *