Evo kako tretirati Kronovu bolest..

KRONOVA BOLEST MOŽE ZAHVAĆATI BILO KOJI DIO PROBAVNE CIJEVI. NAJČEŠĆI SIMPTOMI SU PROLJEV, BOL U STOMAKU I GUBITAK NA TEŽINI. SPECIFIČNA JE ZNAČAJKA KRONOVE BOLESTI ZAHVAĆENOST CIJELE ŠIRINE STIJENKE CRIJEVA UPALNIM PROMJENAMA, ZA RAZLIKU OD ULCEROZNOG KOLITISA KOD KOJEG JE UPALA OGRANIČENA NA SLUZNICU.

Upravo iz te činjenice proizlazi niz intestinalnih komplikacija Kronove bolesti: fibrostenotičke ili upalne strikture, fistule i intraabdominalni apscesi. Fistule mogu postojati između vijuga crijeva (enteroenteralne), širiti se između crijeva i kože (enterokutane), prodirati u susjedne organe koji se nalaze uz crijevo (rektovaginalne, enterovezikalne) ili se prezentirati kao perianalna bolest s otvaranjem fistuloznih kanala glutealno ili na koži perinealne regije. Kod djece su česti klinički simptomi zastoj u rastu, zakasnjeli pubertet i nejasni povremeni febriliteti.Do danas nema jasno klinički potvrđenih dokaza o uticaju dijeta na Kronovu bolest, posebno u njenojakutnoj fazi.

U bolesnika koji imaju opstruktivne tegobe i sumnju na suženje lumena crijeva preporučljivo je izostaviti iz prehrane vlakna i cjelovite žitarice, a inzistirati, barem privremeno, na tekućoj i kašastoj dijeti ili enteralnim pripravcima. Polimerni enteralni pripravci su standard u nutritivnom liječenju i potpori bolesnicima s upalnim bolestima crijeva. Nove generacije obogaćene argininom, glutaminom, omega-3 masnim kiselinama ili kratkolančanim masnim kiselinama tek trebaju potvrditi svoju učinkovitost u studijama koje slijede. Sve je više izvještaja o prednostima primjene enteralnih pripravaka obogaćenih transformirajućim faktorom rasta-beta (TGF) u nutritivnom liječenju bolesnika s Kronovom bolesti.

Pothranjenost je osobito učestala pojava u bolesnika s Kronovom bolešću, a posljedica je brojnih faktora kao što su gubitak apetita, izbjegavanje hrane zbog provociranja tegoba, malapsorpcije i maldigestije, interakcija s lijekovima te drugih, u prvom redu postoperativnih komplikacija.U Kronovoj bolesti koja zahvaća tanko crijevo probava i apsorpcija masti mogu biti promijenjene kako zbog same upale pojedinih segmenata crijeva i neadekvatne apsorpcije tako i nakon kirurških zahvata s resekcijom pojedinih segmenata crijeva. U mnogih oboljelih tijekom akutne faze Kronove bolesti razvije se intolerancija laktoze (mliječnog šećera).

Za razgradnju laktoze potreban je enzim laktaza koji luče stanice sluznice crijeva. Budući da upalno promijenjena sluznica luči manje laktaze, molekule laktoze ne razgrađuju se adekvatno i zadržavaju se u crijevu te tako privlače veće količine vode. Također, bakterije u crijevima konzumiraju laktozu i proizvode kiseline (primjerice mliječnu kiselinu) što rezultira pojačanom peristaltikom. Sve opisano nerijetko rezultira učestalim proljevima. Stoga se tijekom akutne faze bolesti preporučuje izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode koji sadržavaju laktozu. Obično je potrebno zamijeniti mlijeko i mliječne proizvode sojinim mlijekom i tofuom zbog intolerancije mliječnog šećera laktoze. Fermentirani mliječni proizvodi (npr. jogurt) obično ne sadržavaju laktozu te su stoga sigurni za konzumaciju i poželjni osobito ako sadržavaju probiotičke bakterija.


Bolesnicima je nužno preporučiti unos dovoljnih količina proteina uz adekvatan energetski unos kako bi održavali poželjnu tjelesnu masu. U djece i adolescenata ova je preporuka osobito važna zbog poboljšanja rasta i pravilnog razvoja.Također, dugo dojena djeca izložena su manjoj opasnosti od pojave Kronove bolesti u usporedbi s djecom koja su dojena kratko ili nisu dojena.

Uz sve dobro poznate učinke dojenja na zdravlje djeteta na ovome mjestu važno je istaknuti fiziološku aktivaciju imunosnog sustava crijeva kao posljedicu interakcije majke i djeteta te dojenja.Brojne studije upućuju na povezanost rasta rizika od Kronove bolesti s povećanim unosom proteina životinjskog porijekla i ukupnih životinjskih masti, posebno omega-6 višestruko nezasićenih masnih kiselina.

Preporučeno za vas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *