Bogata svojstva aronije

Već stoljećima je poznata ova jedinstvena biljka a smatra se da tradiciju donose zapravo Indijanci. Aronija je veoma karakteristična biljna vrsta koja svojim izgledom podsjeća na grm a njeni plodovi su zapravo male sitne bobice tamno plave boje koje u su veoma bogate ljekovitim i nutritivnim tvarima koji su svakodnevno potrebni našem organizmu.

Aronija je izuzetno korisna biljna vrsta a njeni plodovi su zapravo nosioci velike količine oksidativnih tvari koji imaju jako bitno ulogu u našem organizmu. Pored svog antioksidativnog svojstva aronija obiluje velikom količinom vitamina C koji je takođe antioksidans te pored toga sadrži antocijanine koji su bitno za održavanje homeostaze našeg imunog sistema.Aronija je tek prije nekoliko godina postala poznata na našem području a zapravo njena ljekovita svojstva su izuzetno važna a mnogi upravo toga nisu ni svjesni.Jedna od njenih glavnih karakteristika jeste zapravo da jača kompletan cirkulatorni sistem  te jača sve krvne žile u organizmu. Bobice od ove ljekovite biljke su veoma efikasne posebno za naš kardiovaskularni sistem i štiti nas od svih srčanih oboljenja ukoliko konzumiramo redovno. Bobice aronije u svom sastavu su izuzetno bogate fenolima koji u kardiovaskularnom sistemu djeluju upravo kao dezificijens te pored toga eliminišu sve toksine iz našeg organizma te ubrzavaju proces zacjeljivanja svih rana u organizmu te smanjuju mogućnost upalnih procesa a pored toga čuvaju krvne žile i štite ih od začepljenja što sprečava nastanak infarkta miokarda.

Jeste li se ikada zapitali koji je najjači antioksidans na cijelom svijetu e pa vjerovali ili ne to je upravo aronija te upravo ona štiti naše ćelije od štetnog procesa oksidacije te pored toga što sprečavaju nastanak malignih oboljenja aronija čuva našu kožu te usporava proces starenja.

Nije bitno u kojem obliku je konzumirate ona ima itekakvo antioksidativno djelovanje samo morate imati na umu da ne treba ni u čemu pretjerivati pa ni u korisnim tvarima koje unosimo u organizam jer i korisne tvari mogu napraviti veliku štetu i dovesti do neželjenih efekata u našem organizmu. Preporučena dnevna doza ovog bobičastog voća jeste jedna kašikica bobica u toku jednog dana ako ih jedete u sušenom ili svježem obliku. Istraživanja su pokazala da aronija posjeduje još jedno efikasno djelovanje a to je zapravo djelovanje na naš urinarni trakt. Efikasno eliminiše sve baterije iz urinarnog sistema koje narušavaju naše zdravlje a posebno je efikasna na E.coli. Mnoga istraživanja zapravo dokazuju da je brusnica jako efikasna biljka za urinarni sistem ali dokazano je kako bobice aronije posjeduju čak i do deset puta efikasnije djelovanje.

Preporučeno za vas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *